Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
masło 50 gramów
wątróbki 5 sztuk
bułka czerstwa 2 sztuk
masło 100 gramów
jajka 2 sztuk
mleko 0,75 szklanek
cukier 1 łyżek deserowych
natka pietruszki 1 pęczek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone małe
kurczaki natrzeć
solą i zmiażdżonym
czosnkiem.Farsz: 100g
masła utrzeć z
żółtkami i wymieszać z drobno posiekana surową
wątróbką, namoczoną w
mleku i odciśniętą
bułka oraz posiekana
natką. Mieszając, doprawić
solą oraz
pieprzem i
cukrem. Masę delikatnie wymieszać z ubita na sztywno pianą z
białek.Farszem nadziać
kurczaki, zszyć bawełniana nicią, ułożyć w brytfannie, wlać na dno trochę gorącej
wody. Stopionym
masłem polać
tuszki i piec ok. 60 minut. Na początku w 200 stopniach, a gdy skórka się zrumieni, to w 170 stopniach, często polewając wytworzonym sosem.
Kurczaki podzielić na porcje. Podawać z tłuczonymi
ziemniakami,
marchewką z
groszkiem i mizerią lub
sałatą ze
śmietaną.Uwagi:
Czosnek można zastąpić przyprawą do
kurczaka.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: