Wykonanie
Witajcie KochaniPrzepis na bułeczki z
czosnkiem i
pietruszką znalazłam na blogu mojewypieki.com i chwilę trwało zanim zdecydowałam się na ich upieczenie, aż w efekcie końcowym,
bułki trafiły do piekarnika i wyszły na prawdę rewelacyjneJakiś wewnętrzny głos podpowiada mi, by napisać, że są to bułeczki idealne dla dzieci i faktycznie,
bułki za sprawą
czosnku i pietruchy smakują świetnie, ale poza tym są bardzo delikatne, puszyste i mięciutkie, więc gdyby pominąć spory dodatek
czosnku, będą wprost pochłaniane przez najmłodszych ( chociaż mojemu maluchowi nie przeszkadzał nawet posmak
czosnku, wciągnął w całości 😀 ).
Bułki smakują niebiańsko jeszcze na ciepło, rozpływają się w ustach, ale na drugi dzień ( przechowane w woreczku ) są równie mięciutkie i lekkie.A gdyby je tak upiec jako
pieczywo do grilla? Hmm chyba wypróbuję na grillowej uczcieSkładniki:400g
mąki260g
mlekałyżeczka suchych
drożdży (4g)30g roztopionego
masłałyżeczka
soli10g
cukrujajko do posmarowania
bułekMasełko na wierzch:4 łyżki miękkiego
masła6 ząbków
czosnkugarść świeżej, posiekanej
natki pietruszkiPrzygotowanie:Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy mikserem, lub ręcznie na gładkie i jednolite ciasto ( jeżeli będzie bardzo kleiste, dosypujemy odrobinę
mąki ).Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2godz.Po dwóch godzinach ciasto wykładamy na blat podsypany
mąką, dzielimy na 10 równych części, każdą formując na podłużną bułeczkę.Uformowane bułeczki układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut do podrośnięcia.W czasie kiedy bułeczki podrastają, przygotowujemy
czosnkowo-
pietruszkowe masełko ( łączymy
masło,
pietruszkę i
czosnek przeciśnięty przez praskę, całość mieszamy ze sobą dokładnie ) i odpalamy piekarnik na 180st.Wyrośnięte bułeczki smarujemy
jajkiem.
Ostrym nożem nacinamy każdą wzdłuż i w nacięcia nakładamy farsz ( mniej więcej po łyżeczce ).Bułeczki z farszem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do zarumienienia.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom