Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
bułka czerstwa 100 gramów
wątróbki drobiowe 200 gramów
mleko 0,75 szklanek
jajka 2 sztuk
koperek posiekany 3 łyżek stołowych
masło 50 gramów
olej 2 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
sok z cytryny 0,5 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umytego, osuszonego
kurczaka natrzeć w środku i na zewnątrz
czosnkiem roztartym z
solą i
pieprzem. Skropić
sokiem z cytryny i odstawić na 1h.
Bułkę namoczyć w
mleku.
Wątróbki oczyścić z błon i żyłek, drobno posiekać.
Masło utrzeć z
żółtkami. Do
wątróbek dodać odciśniętą
bułkę,
masło z
żółtkami,
koperek, pianę ubitą z
białek. Przyprawić
solą i
pieprzem.
Kurczaka napełnić farszem. Otwór zaszyć bawełnianą nicią. Przywiązać nicią skrzydełka i nóżki do korpusu.
Kurczaka ułożyć na natłuszczonej łyżką
oleju brytfannie, podwijając szyję pod spód. Wierzch
tuszki posmarować resztą
oleju. Całość podlać kilkoma łyżkami
wody. Piec 60 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia często polewać wytapiającym się tłuszczem. Podawać z
borówkami.Uwagi:Skórka
kurczaka pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca, gdy podczas pieczenia kilka
razy posmarujemy ją pędzelkiem umoczonym w
piwie.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: masakraData: 2011-12-29beznadziejaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: