Wykonanie
Powiem szczerze, że bałam się strasznie nadziewać i piec całego
kurczaka. Robiłam to pierwszy raz i strasznie bałam się, że skóra popęka, bo włożę za dużo farszu lub, że
kurczak w środku się nie dopiecze, lub, że cały farsz mi wyleci. Na szczęście
kurczak wyszedł pyszny i na prawdę soczysty. Już nie
będę się bała faszerować, ale przyznam szczerze, że trochę czasu zajmuje przygotowanie takiego dania. Ale jeżeli szukacie jakiegoś efektownego pomysłu na rodzinną uroczystość to serdecznie polecam. Pomysł zaczerpnięty z kuchni polskiej. Ja muszę popracować nad krojeniem takiego
kurczakaSkładniki:–
kurczak (u mnie około 1,6 kg)– 100 g
masła;– pół czerstwej
bułki;– 2
jajka;– pół szklanki
mleka;– 10 dag
wątróbki drobiowej;– 1 łyżka posiekanego
koperku;–
sól,
pieprzWykonanie:
Kurczaka umyć, wyczyścić, osuszyć, natrzeć
solą i odstawić na godzinę.
Bułkę namoczyć w
mleku, odcisnąć, zemleć z oczyszczonymi
wątróbkami. Oddzielić
żółtka od
białek. Utrzeć 50 g
masła z
żółtkami, dodać
bułkę z
wątróbkami i
koperek. Doprawić
solą i
pieprzem. Ubite
białka wymieszać z nadzieniem i nałożyć na piersi, unosząc nad nimi skórę (nie wypełniać całkowicie, bo farsz spuchnie, żeby nie rozerwał skóry) oraz do jamy brzusznej. Zaszyć otwory, lub złączyć wykałaczkami. Przywiązać nicią nogi do korpusu. Posmarować
masłem i piec około 45-60 min jeżeli mamy ruszt. Ja piekłam 80 min w temperaturze 200 stopni, podlewając wytapiającym się tłuszczem.Smacznego