Wykonanie
1 duży
kurczak3
jajka2-3 ząbki
czosnku1
bułkasól,
pieprzKurczaka obrać ze skóry, oddzielić
mięso od kości.Najlepiej zrobić to tak, aby jak najmniej uszkodzić skórę. Jak się nie uda, to trudno. Zmielić 2x
mięso (tym razem zmieliłam raz i pasztet nie jest taki gładki i zwarty jak powinien), dodać namoczoną w
mleku, odciśniętą
bułkę,
czosnek,
jajka i
przyprawy. Wszystko razem bobrze wymieszać, uformować rulon, zawinąć w skórę, następnie w folię i w bawełnianą ścierkę. Końce mocno związać i najlepiej unieść do góry, tak aby w czasie gotowania
woda nie dostawała się do
mięsa bo wypłucze smak. Włożyć do garnka z
wodą i gotować ok. 1,5 godz. Dobrze wystudzić, wyjąć ze ściereczki i z foli. Nadaje się do kanapek lub jako dodatek do sałatek, np. do tradycyjnej sałatki jarzynowej. Można też podawać w galarecie. Polecam.