ßßß Cookit - przepis na Klops babci Zosi

Klops babci Zosi

nazwa

Wykonanie

Klops to wspomnienie z dzieciństwa i zawsze będzie się kojarzył ze Świętami
Bożego Narodzenia. Pieczony był tylko wtedy a smakował najbardziej z ćwikłą z chrzanem.
Składniki to:
-4 ćwiartki z kurczaka
-1 kg łopatki
-3 marchewki
-3 jajka
-3 czerstwe bułki
-pieprz
-warzywko
-przyprawa do kurczaka
-sól
-bułka tarta do panierowania
-2-3 ząbki czosnku
Ćwiartki i marchewkę gotujemy jak na rosół.
Obieramy ugotowane mięso z ćwiartek.
Bułkę moczymy i odciskamy.
Wykorzystujemy też ugotowaną marchewkę.
Łopatkę, mięso z kurczaka, bułkę, czosnek i marchewkę mielimy przez maszynkę.
Dodajemy 3 jajka, przyprawę do kurczaka, pieprz, warzywko i sól do smaku.
Wyrabiamy masę.
Na stolnicę wysypujemy bułkę tartą.
Masę dzielimy na 2 części i na bułce formujemy klopsy.
Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. C z termoobiegiem
przez 50 minut.
Gotowe.
Zapachniało Świętami...
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/10/klops-babci-zosi.html