Wykonanie
Kotlety mielone to tradycyjne danie, które najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem. Można podawać je zarówno na obiad jak i na kolację czy imprezę.
Składniki na kotlety mielone dla 4 osób:0,5 kg
mięsa mielonego z
łopatki1
jajkostarta
bułka tarta2 ząbki
czosnkusól,
pieprzSkładniki na surówkę z
marchewki:0,5 kg
marchwipół
cytrynycukierSposób przygotowania:Do
mięsa dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę,
jajko,
bułkę tartą,
sól i
pieprz. Dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki. Smażyć na rozgrzanej patelni.
Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać
cytrynę i
cukier. Wymieszać.Tradycyjnym dodatkiem do kotletów mielonych są
ziemniaki, które można podawać z
koperkiem, sosem, innymi dodatkami.
SMACZNEGO!