Wykonanie
Sezon
grzybowy powoli zbliża się wielkimi krokami. Więc proponuję wyśmienite kotleciki. Można je robić z samych
grzybów, lecz ja dodaję trochę
mięsa. Z tak przygotowanych
grzybów robię przepyszne kotleciki, które podaję z
pieczywem. Jest to nasze ulubione jesienne danie.
Do przygotowania kotletów potrzebuję:50 dag obgotowanych i odsączonych
grzybów25 dag
mięsa mielonego1 ząbek
czosnku2-3
jajabułka tartasólpieprzWykonanie:Świerze
grzyby prosto z lasu czyścimy, myjemy a następnie obgotowujemy ok. 10 minut w słonej wodzie. Odcedzamy a następnie przepuszczamy przez maszynkę dodajemy
mięso mielone,
jajka drobno posiekany
czosnek i
przyprawy oraz tyle
bułki tartej aby z masy można było formować kotlety. Całość dokładnie wymieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron. Można też robić wersję bezmięsną, ale wówczas potrzeba więcej
oleju do smażenia.Smacznego!