ßßß Cookit - przepis na kulki mięsne z mozarellą

kulki mięsne z mozarellą

nazwa

Wykonanie

To przekąska, którą można jeść na zimno i na ciepło, wtedy mozzarella w środku jest ciągnąca. Można do niej użyć mozzarelli w małych kulkach, ja użyłam pokrojonej zwykłej, bo małych kuleczek nie mogłam u nas kupić. Takie koreczki są bardzo smaczne z dodatkiem sosu czosnkowego.
Składniki:
400 g mięsa mielonego
jajko
2-3 łyżki bułki tartej + do panierowania
125 g sera mozarella ( 1 duża kulka)
ząbek czosnku
sól
pieprz
oliwki do dekoracji
tłuszcz do głębokiego smażenia
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułka tartą, startym czosnkiem i przyprawami. Mozzarellę pokroić na centymetrowe kostki. Dłońmi moczonymi w zimnej wodzie (dzięki temu mięso nie będzie się kleić) nabierać po trochę mięsa, spłaszczać, na mięso ułożyć kawałek sera i uformować kulkę. Panierować w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym, nabijać na wykałaczki i dekorować oliwkami.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/12/kulki-miesne-z-mozarella.html