Wykonanie
Kiedy mamy dość typowych
wędlin kupionych w sklepie i chcemy zmienić nieco smaki, możemy upiec sobie klopsy. Może jest przy tym trochę pracy, ale efekt murowany.
Składniki:-6 ćwiartek z
kurczaka-0,5 kg
łopatki-3
jajka-3 czerstwe
bułki-
przyprawa do mięs lub barbecue-
pieprz-
sól lub warzywko-3
marchewki-jedna
cebula-3 ząbki
czosnku-
olejZ surowych ćwiartek z
kurczaka zdejmujemy całe skórki i posypujemy je
solą i
pieprzem.Pozostałe
mięso gotujemy tak, jak na rosół, dodając do niego
marchewkę, opaloną
cebulę i
czosnek.
Mięso wyjmujemy z rosołu, studzimy i oddzielamy od kości. Zostawiamy kilka całychkawałków
mięsa i posypujemy je
słodką papryką.Wyjmujemy też
marchew,
cebulę i
czosnek. Zostawiamy pół
marchewki, którą kroimy w słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów.
Bułki moczymy a następnie odciskamy
wodę.
Łopatkę mielimy dwukrotnie.
Mięso z kurczaka,
marchew,
cebulę,
czosnek i
bułkę również przepuszczamyprzez maszynkę.
Do zmielonego
mięsa dodajemy
jajka i
przyprawy do smaku.Wyrabiamy nasz farsz.
Rozkładamy skórkę i częściowo wypełniamy ją farszem.Układamy odłożone kawałki
mięsa oraz
marchewkę.Uzupełniamy farszem.
Składamy brzegi skórki i zszywamy je. Tak wypełniamy wszystkie skórki.Skrapiamy
olejem i posypujemy
przyprawą do mięs i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut.
Zdejmujemy z blaszki, pozostawiamy do wystudzenia.Gdy są już wystudzone - usuwamy
nitki.Kroimy w plastry i delektujemy się smakiem.Doskonale nadają się na świąteczny stół.
Smacznego!