ßßß Cookit - przepis na Klopsy w skórkach

Klopsy w skórkach

nazwa

Wykonanie

Kiedy mamy dość typowych wędlin kupionych w sklepie i chcemy zmienić nieco smaki, możemy upiec sobie klopsy. Może jest przy tym trochę pracy, ale efekt murowany.
Składniki:
-6 ćwiartek z kurczaka
-0,5 kg łopatki
-3 jajka
-3 czerstwe bułki
-przyprawa do mięs lub barbecue
-pieprz
-sól lub warzywko
-3 marchewki
-jedna cebula
-3 ząbki czosnku
-olej
Z surowych ćwiartek z kurczaka zdejmujemy całe skórki i posypujemy je solą i pieprzem.
Pozostałe mięso gotujemy tak, jak na rosół, dodając do niego marchewkę, opaloną cebulę i czosnek.
Mięso wyjmujemy z rosołu, studzimy i oddzielamy od kości. Zostawiamy kilka całych
kawałków mięsa i posypujemy je słodką papryką.
Wyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimy w słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów.
Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę.
Łopatkę mielimy dwukrotnie.
Mięso z kurczaka, marchew, cebulę, czosnek i bułkę również przepuszczamy
przez maszynkę.
Do zmielonego mięsa dodajemy jajka i przyprawy do smaku.
Wyrabiamy nasz farsz.
Rozkładamy skórkę i częściowo wypełniamy ją farszem.
Układamy odłożone kawałki mięsa oraz marchewkę.
Uzupełniamy farszem.
Składamy brzegi skórki i zszywamy je. Tak wypełniamy wszystkie skórki.
Skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą do mięs i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut.
Zdejmujemy z blaszki, pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy są już wystudzone - usuwamy nitki.
Kroimy w plastry i delektujemy się smakiem.
Doskonale nadają się na świąteczny stół.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/12/klopsy-w-skorkach.html