Wykonanie
Surówka do obiadu. Możemy zrobić dożo wcześniej . Warto
mieć pod ręką taką suróweczkę. Wystarczy tylko duży
słój.
SKŁADNIKI1,5 kg
kapusty (czerwona , biała) ja zrobiłam tym razem czerwoną.3
marchewki -duże2
cebule3-4 ząbki
czosnku( nie musi być, ja
daję)Zalewa:2 łyżki
soli0,75 szklanki
cukru0,5 szklanki
oleju1 litr
wody gazowanejWYKONANIE
Kapustę szatkujemy,
marchewkę również , ale na mniejszych oczkach. Dodajemy skrojoną w kostkę
cebulę i wyciśnięty przez praskę
czosnek.Składniki zalewy łączymy, wlewamy do
kapusty, mieszamy, zalewamy
wodą mineralną.GOTOWE. Nakładamy do dużego słoika (3 litrowy) zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce. Finalnie do surówki można dodać
paprykę, doprawić jeszcze jakimś sosem. Chociaż uważam ,że sama w sobie jest idealna.SMACZNEGO