Wykonanie
To cud, że udało mi się sfotografować tą surówkę. Jest tak pyszna, że z trudem powstrzymywałam się przed jej zjedzeniem. Gdy tylko odłożyłam aparat, powstrzymywać się już nie musiałam. Lepszej surówki nie
jadłam nigdy, a że nie jestem stałą bywalczynią chińskich restauracji, nie znałam tego smaku - jest obłędnie pyszna.
Na 4 porcje1/2 główki
białej kapusty2
marchewki1
cebulaZalewa1/2 szklanki
oleju1/3 szklanki
cukru3 ząbki
czosnkutrochę więcej niż 1/3 szklanki
octu ryżowego (ponoć może być
winny, ale wtedy w mniejszej ilości bo
ryżowy jest 3%, a
winny chyba 6%)1 płaska łyżeczka
soliKapustę poszatkować,
marchewkę zetrzeć na tarce,
cebulę pokroić w kostkę.Składniki zalewy zagotować i zalać nimi warzywa, wymieszać i ostawić na przynajmniej jedną godzinę. Na tym etapie można też ewentualnie dodać więcej
octu,
soli lub
pieprzu jeżeli lubicie. Surówka idealna do ryb.