Wykonanie
Dobrze jest od czasu do czasu odejść na chwilę od tradycyjnej niedzielnej jajecznicy i spróbować podać ją nieco inaczej. Na przykład ze
szparagami. Może nie wszyscy będą zadowoleni, przyznaję, tradycyjnej jajecznicy na
boczku nic nie jest w stanie zastąpić, ale będzie zdrowiej i mniej kalorycznie. Tak więc chociaż raz, w
szparagowym sezonie, smaczna jak dla mnie, bardziej zielona, szparagowa odmiana jajecznicy:)
5
jajek200 g
szparagów (u mnie tylko główki i 5cm łodygi), grubo pokrojone1
cebula1 główka
czosnku1 łyżka
wodyolej do smażenia
sól i
pieprzSzparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedzamy.W międzyczasie podgrzewamy
olej w dużej patelni, dodajemy
cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, lub do momentu, aż
cebula będzie miękka, ale nie brązowa. Dodajemy
czosnek i przez chwilę jeszcze smażymy.Dodajemy
szparagi i smażymy, mieszając przez 3-4 minuty. W międzyczasie rozbijamy
jajka w misce, dodajemy
wody i lekko ubijamy, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Dodajemy
jajka i smażymy mieszając przez ok 2 minut, aż
jajka się zetną. Podajemy na grzankach lub z
chlebem.Pomysł z książki "Tapas"