Wykonanie
Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki1 szklanka ciepłej przegotowanej
wody1
jajko2-3 łyżki
olejusólFarsz:70 dag
mięsa mielonego (u mnie
szynka, ale może być też
łopatka)1 duża
cebula1 ząbek
czosnku1
jajko3 łyżki
bułki tartej3 łyżki
kaszy manny1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzuSposób przygotowania:1.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać. Zrumienić na
oleju. Do
mięsa dodać
cebulę z
czosnkiem,
jajko,
bułkę tartą,
kaszę manną,
pieprz i
sól. Wszystko starannie zamieszać. Jeżeli farsz wydaje się być za sypki, to należy dodać odrobinę przegotowanej
wody.2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wałkować i wykrawać krążki. Nakładać farsz i zlepiać pierogi.3. Gotowe pierogi gotować w osolonym wrzątku przez ok. 6-10 minut od momentu zawrzenia
wody (wszystko zależy od wielkości pierogów - najlepiej wyciągnąć jednego pieroga podczas gotowania i sprawdzić, czy farsz
mięsny się ugotował i nie jest surowy).4. Gotowe pierogi podawać z dowolnymi dodatkami - u mnie były to skwarki, ale można je zastąpić zrumienioną
cebulką.
SMACZNEGO :)Źródło: Kulinarne szaleństwa
Margarytki