Wykonanie
By MagicPot, 11 stycznia 2016Krokiety z
mięsem zrobiłam gdy po obiedzie świątecznym pozostało mi pół
indyka a nie miałam ochoty odgrzewać coś co już jedliśmy, tak więc postanowiłam przygotować krokiety, których osobiście w dzieciństwie nigdy nie lubiłam.około 300g
mięsa – ja wykorzystałam
pieczonego indyka, mogą to być tzw. resztki z jakichkolwiek pieczeni lub gotowanego
mięsajedna
cebulatrzy
jajkabułka tara
przyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyskładniki na naleśniki:półtorej szklanki
mąkijedną szklankę
mlekajedna szklankę
wody3
jajkaolej do smażenia
przyprawy:
sólW pierwszej kolejności
mięso na krokiety przepuściłam przez maszynkę do
mielenia mięsa.
Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na
maśle.Gdy
cebula była przestygnięta dodałam ją do zmielonego
mięsa, dodałam dwa
jajka i dokładnie wszystko wymieszałam.Następnie doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym.Gdy farsz
mięsny był gotowy odstawiłam na bok i rozpoczęłam przygotowania pod naleśniki pod krokiety:Należy dokładnie wymieszać
mleko z
wodą.Następnie do wysokiego naczynia przesiałam
mąkę, wbiłam
jajka i wymieszane
mleko z
wodą i dokłądnie wymieszałam za pomocą miksera.Doprawiłam
solą i dodałam dwie łyżki
oleju.Na patelni rozgrzałam
olej i chochlą nakładałam ciasto. Smażyłam naleśniki z obu stron.Do każdego usmażonego naleśnika nakładałam łyżką po dwie do
trzech łyżek farszu
mięsnego i zawijałam najpierw boki a następnie środkowy „pasek” naleśnika.W głębokim talerzu widelcem wymieszałam
jajko z
solą i
pieprzem.Do drugiego głębokiego naczynia wsypałam
bułkę tartą.Patelnię po naleśnikach
wytarłam ręcznikiem papierowym i nalałam ponownie
olej.Każdy zwinięty naleśnik z farszem najpierw o panierowałam w utrzepanym
jajku a następnie w
bułce tartej i układałam na patelni.Podsmażałam do czasu uzyskania złotego koloru panierki.Do krokietów podałam barszczyk czerwony do picia.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania
mięsne: