Pierogi z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Pamiętam gdy jako dziecko podczas wakacji w górach pomagałam Babci przy robieniu pierogów z jagodami. To ona nauczyła mnie jak je zaklejać ręcznie, choć dziwnym trafem moje najczęściej pękały w gotowaniu.
Babcia słynęła również z pierogów z mięsem, które wspólnie z Dziadkiem przygotowywali dla całej rodziny w hurtowych ilościach.
Dziś mojej Babci nie ma już wśród nas, a ja przy pomocy jej wałka i praski do pierogów nieudolnie usiłuję powtórzyć pierogowe cuda, które w niczym nie przypominają oryginału ponieważ ciasto mam cieńsze i nadzienie inne.
Potrzebne będą:
Farsz:
500g pieczarek
2 cebule
3 łyżki oleju
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
pieprz
Ciasto:
0,5 kg mąki
1 jajko
1 - 1,5 szklanki letniej wody
Przygotowanie:
Farsz:
cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju
pieczarki ścieramy na tarce lub drobno kroimy i wrzucamy do cebuli na patelnię
całość smażymy aż do wyparowania wody
przekładamy do miski i po ostygnięciu dodajemy bułkę tartą, jajko i pieprz
Ciasto:
przesiewamy mąkę w misce mieszamy jajko, wodę (na początek jedną szklankę) i sól
stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając
gdy powstanie kulka przekładamy na stolnicę/stół (czysty!!!) podsypany mąką
chwilę wyrabiamy dodając mąki lub wody w zależności od potrzeby
dzielimy na pół i pierwszą połowę zaczynamy rozwałkowywać (później z drugą robimy to samo)
aby placek był bardzo cienki proponuję rozciągać go ręcznie jak ciasto na pizzę, przy brzegu ciasta przykładamy dłonie pierwszą połową palców dotykając placka, dłonie najpierw są równolegle, później rozsuwamy je do litery V, lewa wykonuje bardzo niewielkie ruchy, a prawa ciągnie delikatnie ciasto, każde miejsce rozciągamy raz i placek przesuwamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara
Pieróg:
następnie wykrawamy z ciasta kwadraty lub kółka
nadziewamy łyżeczką farszu
zaklejamy, aby brzegi lepiej trzymały można przejechać je od środka mokrym palcem (pamiętajcie woda sprawia, że ciasto się klei, a mąka, że się nie klei, jak kiedyś widziałam próbę zaklejenia pizzy calzzone przez dosypywanie na łączeniu mąki to myślałam, że się przewrócę)
następnie gotowe pierogi układamy na posypanym mąką talerzu i albo gotujemy i jemy, albo mrozimy (gdy się zamrożą można je oderwać od talerzy i przełożyć do woreczków lub pudełek, aby zajmowały mniej miejsca)
czas gotowania zależy od grubości i twardości ciasta, najczęściej 5-10 min od wypłynięcia
podawać można je z barszczykiem czerwonym, pesto lub tzatzikami
Smacznego ;)
Źródło:http://www.moimzdaniem.be/2013/03/reczne-robotki-czyli-pierogi-z.html