Wykonanie
Pamiętam gdy jako dziecko podczas wakacji w górach pomagałam Babci przy robieniu pierogów z
jagodami. To ona nauczyła mnie jak je zaklejać ręcznie, choć dziwnym trafem moje najczęściej pękały w gotowaniu.Babcia słynęła również z pierogów z
mięsem, które wspólnie z Dziadkiem przygotowywali dla całej rodziny w hurtowych ilościach.Dziś mojej Babci nie ma już wśród nas, a ja przy pomocy jej wałka i praski do pierogów nieudolnie usiłuję powtórzyć pierogowe cuda, które w niczym nie przypominają oryginału ponieważ ciasto mam cieńsze i nadzienie inne.
Potrzebne będą:Farsz:500g
pieczarek2
cebule3 łyżki
oleju3 łyżki
bułki tartej1
jajkopieprzCiasto:0,5 kg
mąki1
jajko1 - 1,5 szklanki letniej
wodyPrzygotowanie:Farsz:
cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
olejupieczarki ścieramy na tarce lub drobno kroimy i wrzucamy do
cebuli na patelnięcałość smażymy aż do wyparowania
wodyprzekładamy do miski i po ostygnięciu dodajemy
bułkę tartą,
jajko i
pieprzCiasto:przesiewamy
mąkę w misce mieszamy
jajko,
wodę (na początek jedną szklankę) i
sólstopniowo dodajemy
mąkę cały czas mieszającgdy powstanie kulka przekładamy na stolnicę/stół (czysty!!!) podsypany
mąkąchwilę wyrabiamy dodając
mąki lub
wody w zależności od potrzebydzielimy na pół i pierwszą połowę zaczynamy rozwałkowywać (później z drugą robimy to samo)aby placek był bardzo cienki proponuję rozciągać go ręcznie jak ciasto na pizzę, przy brzegu ciasta przykładamy dłonie pierwszą połową palców dotykając placka, dłonie najpierw są równolegle, później rozsuwamy je do litery V, lewa wykonuje bardzo niewielkie ruchy, a prawa ciągnie delikatnie ciasto, każde miejsce rozciągamy raz i placek przesuwamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara
Pieróg:następnie wykrawamy z ciasta kwadraty lub kółka
nadziewamy łyżeczką farszu
zaklejamy, aby brzegi lepiej trzymały można przejechać je od środka mokrym palcem (pamiętajcie
woda sprawia, że ciasto się klei, a
mąka, że się nie klei, jak kiedyś widziałam próbę zaklejenia pizzy calzzone przez dosypywanie na łączeniu
mąki to myślałam, że się przewrócę)
następnie gotowe pierogi układamy na posypanym
mąką talerzu i albo gotujemy i jemy, albo mrozimy (gdy się zamrożą można je oderwać od talerzy i przełożyć do woreczków lub pudełek, aby zajmowały mniej miejsca)czas gotowania zależy od grubości i twardości ciasta, najczęściej 5-10 min od wypłynięciapodawać można je z barszczykiem czerwonym, pesto lub tzatzikami
Smacznego ;)