Wykonanie
Kilka lat temu miałam okazję spróbować sałatki, której podstawą były pałeczki
krabowe. Bardzo polubiłam ten smak, a
sałatka stała się jedną z moich ulubionych. Przepis na
sałatkę niedługo pojawi się na blogu. Natomiast dzisiaj inne zastosowanie paluszków
krabowych -kotleciki, które można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe lub jako przystawka na różnego rodzaju imprezach.
SKŁADNIKI200 g paluszków
krabowych surimi1/2
cebuli1 ząbek
czosnku3 łyżki
mąki1
jajkosólpieprzpietruszkabułka tartaolej do smażeniaPRZEPIS1. Paluszki obieramy z foliowych osłonek i trzemy na tarce o dużych oczkach.2.
Cebulę,
czosnek i
pietruszkę drobno siekamy.3. Do miski wrzucamy paluszki
krabowe,
cebulę,
czosnek i
pietruszkę. Dodajemy
jajko i
mąkę. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.4. Wszystkie składniki mieszamy, żeby dobrze się połączyły i formujemy małe kuleczki (z tej ilości 6 sztuk)5. Obtaczamy nasze kotleciki w
bułce tartej i smażymy do zrumienienia z obu stron.