Wykonanie
Dzisiaj powstała również surówka, która tak przygotowana może sobie postać bardzo długo. Warto
mieć pod reką taką suróweczkę. Wytarczy tylko duży
słój.
SKŁADNIKI1,5 kg
kapusty (czerwona , biała) ja zrobiłam tym razem czerwoną.3
marchewki -duże2
cebule3-4 ząbki
czosnku( nie
miusi być, ja
daję)Zalewa:2 łyżki
soli0,75 szklanki
cukru0,5 szklanki
oleju1 litr
wody gazowanejWYKONANIE
Kapustę szatkujemy,
marchewkę również , ale na mniejszych oczkach. Dodajemy skrojoną w kostkę
cebuleę i wyciśniety przez praskę
czosnek.Składniki zalewmy łączymy, wlewamy do
kapusty, mieszamy, zalewamy
wodą mineralną. GOTOWE. Nakładamy do dużego słoika (3 litrowy) zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce. Finalnie do surówki można dodać
paprykę, doprawić jeszcze jakimś sosem. Chociaż uważam ,że sama w sobie jest idealna.SMACZNEGO