Wykonanie
1 , 5 kgszynki wieprzowej3
jajka2 czerstwe
bułkibułka tarta4-5 ząbków
czosnkusól ,
pieprznatka pietruszki.Czerstwe
bułki zalewamy zimną
wodą , żeby namiękły.
Mięso myjemy , kroimy w kostkę , partiami przekładamy do blendera i mielimy. Zmielone
mięso wkładamy do dużej miski , dodajemy
jajka , drobniutko pokrojoną
natkę , przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku , doprawiamy
solą ,
pieprzem. Wyciskamy
wodę z
bułek i dodajemy je do
mięsa , dosypujemy
bułkę tartą. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy kotlety , obtaczamy w
bułce tartej i układamy na rozgrzanym
oleju.Smażenie kotletów jest ważne. Jeżeli chcemy, żeby były chrupiące to kładziemy je na rozgrzanym
oleju i smażymy pod przykryciem na szybkim ogniu aż będą rumiane. Następnie przekładamy je na drugą stronę , przykręcamy płomień i tak na wolnym ogniu smażymy pod przykryciem jeszcze ok. 8 min. Będą miały naprawdę chrupiącą skórkę i na pewno dobrze się usmażą.Proste szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne.Polecam :)