ßßß Cookit - przepis na Żurek na kiełbasie z ziemniakami

Żurek na kiełbasie z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
grzyby suszone 2 sztuk
kiełbasa biała 300 gramów
boczek wędzony 100 gramów
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 3 ziarna
pieprz 3 ziarna
zakwas 2 szklanek
majeranek 2 łyżek deserowych
śmietana 0,5 szklanek
jajka 2 sztuk
ziemniaki 4 sztuk
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną cebulę i czosnek pokroić w ćwiartki. Umyte grzyby namoczyć w pół szklanki wody. W kilku miejscach nakłuć kiełbasę, a boczek pokroić w kostkę. Zagotować 3 szklanki wody, dodać grzyby, cebulę oraz czosnek i posolić. Włożyć kiełbasę oraz połowę boczku i gotować 35 minut na małym ogniu. Po 20 minutach gotowania dodać listek laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Ugotowana w zupie kiełbasę pokroić w krążki, a grzyby w paski i włożyć z powrotem do zupy. Wlać zakwas, wsypać majeranek i zagotować. Zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną. Ugotowane na twardo, obrane jajka pokroić na cząstki, rozłożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Na suchej patelni wysmażyć pozostały boczek. Oczyszczone ugotowane ziemniaki doprawić solą i polać tłuszczem ze skwarkami z boczku, podawać osobno.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11926/Zurek-na-kielbasie-z-ziemniakami