ßßß Cookit - przepis na Piersi kurczaka ze smardzami

Piersi kurczaka ze smardzami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
smardz 50 gramów
bulion drobiowy 1 szklanek
masło 4 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
pieczarka 100 gramów
tymianek według uznania
śmietana 1 szklanek
brandy 30 mililitrów
pierś z kurczaka 4 sztuk
olej słonecznikowy 1 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0.5 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Smardze opłukać pod bieżącą wodą , w rondlu zagotować bulion , dodać smardze , pogotować chwilę , zdjąć z ognia , odstawić na godzinę. Smardze wyjąć , posiekać , zostawiając kilka w całości . Pieczarki i cebulę drobno posiekać , na patelni rozgrzać 2 łyżki masła , dodać cebulę , zeszklić , dołożyć smardze i pieczarki , smażyć około2 min , dolać brandy , doprawić tymiankiem , solą i pieprzem , wlać1/2 szklanki śmietanki i dusić kilkanaście minut , aż sos zgęstnieje , tworząc coś w rodzaju farszu . Każdą pierś naciąć , tworząc kieszenie , w które kłaść grzybowy farsz , kieszenie spiąć wykałaczkami . Rozgrzać resztę masła z olejem , włożyć piersi i smażyć ok. 8 min z każdej strony na średnim ogniu . Piersi wyjąć na talerz , na patelnię wlać wino i gotować , aż połowa płynu odparuje , dodać wywar spod smardzów , znów gotować , aż połowa odparuje , dodać resztę śmietanki , po 2-3 minutach dołożyć piersi i zachowane całe smardze , całość doprawić solą i pieprzem , gotować razem około 5 minut na malutkim ogniu i podawać ..
Uwagi:
smardz suszony, wino musujące
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2097/Piersi-kurczaka-ze-smardzami