Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegosmardz 50 gramów
bulion drobiowy 1 szklanek
masło 4 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
pieczarka 100 gramów
tymianek według uznania
śmietana 1 szklanek
brandy 30 mililitrów
pierś z kurczaka 4 sztuk
olej słonecznikowy 1 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0.5 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Smardze opłukać pod bieżącą
wodą , w rondlu zagotować
bulion , dodać smardze , pogotować chwilę , zdjąć z ognia , odstawić na godzinę. Smardze wyjąć , posiekać , zostawiając kilka w całości .
Pieczarki i
cebulę drobno posiekać , na patelni rozgrzać 2 łyżki
masła , dodać
cebulę , zeszklić , dołożyć smardze i
pieczarki , smażyć około2 min , dolać
brandy , doprawić
tymiankiem ,
solą i
pieprzem , wlać1/2 szklanki
śmietanki i dusić kilkanaście minut , aż sos zgęstnieje , tworząc coś w rodzaju farszu . Każdą pierś naciąć , tworząc kieszenie , w które kłaść
grzybowy farsz , kieszenie spiąć wykałaczkami . Rozgrzać resztę
masła z olejem , włożyć piersi i smażyć ok. 8 min z każdej strony na średnim ogniu . Piersi wyjąć na talerz , na patelnię wlać
wino i gotować , aż połowa płynu odparuje , dodać
wywar spod smardzów , znów gotować , aż połowa odparuje , dodać resztę
śmietanki , po 2-3 minutach dołożyć piersi i zachowane całe smardze , całość doprawić
solą i
pieprzem , gotować razem około 5 minut na malutkim ogniu i podawać ..Uwagi:smardz suszony,
wino musującePotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: