ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Połączenie składników które uwielbiam drób i pieczarki, wcześniej podobny zestaw, lecz w opcji - pieczone. Dzisiaj w wersji z sosem;) Coś dla zabieganych, nie mających zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu.
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
6-7 większych pieczarek
1 cebula
1 łyżka śmietany (22%)
3/4 szklanki bulionu drobiowego (u mnie rosół)
4 szczypty soli
2 szczypty pieprzu
2 szczypty pieprzu kolorowego
2 łyżki masła (1 do mięsa druga do sosu)
Wykonanie:
Mięso oczyszczamy z wszelkich zanieczyszczeń - błon.
Płuczemy w zimnej wodzie następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Kładziemy na deskę i przecinamy pierś wzdłuż na połowę.
Przyprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, kładziemy obie części piersi i smażymy z obu stron kilka minut.
Pieczarki szczoteczką oczyszczamy, obieramy, kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy z łupin, kroimy także w kostkę.
Wstawiamy rondel ma gaz, do niego wsypujemy pieczarki - pozbywamy się nadmiaru wody które mają w sobie, następnie dodajemy masło, cebulę i podsmażamy do momentu aż zeszkli się cebula.
Przyprawiamy solą i pieprzem kolorowym.
Zalewamy bulionem, dodajemy łyżkę śmietany - zwiększamy płomień i redukujemy sos. Gdy sos się zredukuje piersi powinny być już gotowe, podajemy np. z makaronem;)
Smacznego;)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2013/01/piers-z-kurczaka-w-sosie-pieczarkowym.html