ßßß Cookit - przepis na Tort szpinakowy

Tort szpinakowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 0,5 litrów
jajka 4 sztuk
mąka 0,75 kilogramów
czosnek 3 ząbki
oliwa 2 łyżek stołowych
szpinak 1 kilogramów
pieprz według uznania
sól według uznania
ogórek 1 sztuk
pomidor 1 sztuk
papryka 1 sztuk
Wykonanie:
Ciasto: zmiksować, mleko z jajkami, przesiana maka oraz odrobina soli na ciasto o konsystencji nieco gęstszej od ciasta naleśnikowego.
Z ciasta na suchej patelni (bez tłuszczu) usmażyć cieniutkie placuszki.
Na oliwie zrumienić posiekany czosnek, dodać oczyszczony szpinak. Mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem, dusić 5 minut, aby nadmiar wody odparował.
Na talerzu ułożyć plasterki ogórka, a na nich na przemian układać warstwy placków i szpinaku. Umytego pomidora pokroić w mała kostkę, a oczyszczoną paprykę w paski i udekorować torcik.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10993/Tort-szpinakowy