Wykonanie
Crepes suzette są to naleśniki w słodkiej wersji. Moje naleśniki robi się bardzo podobnie tylko zamiast słodkiego kremu używam kremu
szpinakowego, dlatego tak je nazwałam.
Potrzebne produkty:ciasto naleśnikowe150 g
mąki2
jajka250 ml
mlekaszczypta
soli100 ml
wody50 g
masłaZalewa do smażenia100 ml
wodyłyżka pesto
bazyliowegosól i
pieprz40 ml
oliwy z oliwek15 ml
octu winnegołyżeczkę
czosnkułyżeczkę
paprykiKrem
szpinakowy400 gram
szpinakusól i
pieprz2 łyżki mielonego
czosnkułyżka
słodkiej paprykiPrzygotowujemy ciasto na naleśniki. Mieszamy następujące składniki: rozpuszczone
masło,
mleko,
mąkę wodę,
jajka,
cukier i
sól. Ciasto musi być jednolite i bez grudek.
szpinak smażymy na patelni razem z
solą pieprzem i łyżką
czosnku następnie dodajemy 2 łyżki
śmietanyKolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy, w której będziemy osmażać naleśniki. Do pojemnika wlewamy ok 100 ml
wody, łyżkę Pesto,
sól,
pieprz, 40 ml
oliwy, 15 ml
octu winnego, 2 łyżki
czosnku i
papryki. Wszystko mieszamy i odstawiamy
Zalewę po usmażeniu naleśników przelejemy do patelni i w niej smażymy naleśniki
Następnie ścieramy
ser żółty który użyjemy do posypania usmażonych naleśników
Smażymy naleśniki na małym ogniu. Naleśniki nie mogą być grube. Nie dodajemy tłuszczu napatelnie ponieważ w cieście jest sporo
masłaNa naleśniki sypiemy
starty ser żółty, następnie delikatnie smarujemy
szpinakiem.
Naleśniki składamy w trójkąty
Na końcu naleśniki osmażamy w zalewie, która została przygotowana wcześniej. Można je osmażać na dużym ogniu żeby były dosyć chrupiące.
SMACZNEGO:)