Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
cukier 1.75 szklanek
margaryna 1 kostek
smalec 2 łyżek stołowych
śmietana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 3 łyżek deserowych
cukier waniliowy 10 gramów
jajko 6 sztuk
żółtko 2 sztuk
sól według uznania
mak 300 gramów
kasza manna 5 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowych
rodzynki 100 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
sorbet cytrynowy 2 łyżek stołowych
olejek pomarańczowy według uznania
jabłko 500 gramów
lukier według uznaniaWykonanie:Wykonanie ciasta: na stolnicę przesiać
mąkę, dodać proszek,
margarynę,
smalec,
jajko + 2
żółtka,
cukry i szczyptę
soli. Wyrobić kruche ciasto i dać do lodówki na 1 godz.Wykonanie masy makowej:
mak sparzyć i przekręcić trzykrotnie.
Margarynę rozetrzeć z
cukrem i
żółtkami, dodać przekręcony
mak,
jabłka starte ma grubych oczkach, grysik, wymoczone
rodzynki i posiekane
orzechy oraz
skórkę pomarańczową,
miód i kilka kropel
olejku. Wszystko dobrze połączyć. Na końcu dodać na sztywno ubitą pianę z
białek i delikatnie wymieszać.Ciasto rozwałkować(1/4 ciasta odłożyć) i wykleić nim dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć przygotowaną masę
makową. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć paski, na wierzchu ułożyć z nich kratkę. Piec ok. 60 minut w temp.180 stopni. Zimne ciasto poluktować lub oblać polewą.Uwagi:Ciasto:
mąka - 3 szklanki
cukier - 0,75 szklanki
margaryna - 0,5 kostki
smalec - 2 łyżki
śmietana - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier waniliowy - 10g
jajko - 1 sztuka
żółtka - 2 sztuki szczypta
soliAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: