ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 3 szklanekżółtka 4 sztukmargaryna 0,5 kosteksmalec 50 gramówśmietana 3 łyżek stołowychcukier 0,5 szklanekcukier waniliowy 1 sztuksól 2 szczyptaproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychmak 1 puszkajabłka 0,5 kilogramówolejek cytrynowy według uznaniakasza manna 6 łyżek stołowychbiałka 4 sztukmąka 2 łyżek stołowychmąka ziemiaczana 1 łyżek stołowychcukier 0,25 szklanekrodzynki 50 gramówWykonanie:Ciasto:do przesianej mąki dodać żółtka, margarynę, smalec, śmietanę, cukier waniliowy, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia, szczyptę soli i kilka kropel olejku cytrynowego. Posiekać nożem i szybko wyrobić kruche ciasto. Z ciasta zrobić 5 małych kuleczek i włożyć je, na talerzyku, do zamrażalnika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia.Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z wyjętym z puszki makiem, dodać kaszę manną oraz wymoczone rodzynki i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.Beza: białka ubić z cukrem(0,25 szklanki) i szczyptą soli, dodać 2 łyżki mąki oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie połączyć.Bezę rozłożyć równomiernie na mak, a na nią zetrzeć, na grubych oczkach, ciasto z zamrażarki. Piec w 180 stopniach przez ok.50 minut. Zimne ciasto posypać obficie cukrem pudrem.Uwagi:Jeśli masa makowo-jabłkowa jest za mało słodka, to można ją dosłodzić.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: