ßßß Cookit - przepis na Jabłkowy makowiec

Jabłkowy makowiec

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Jest to bardzo pyszny makowiec. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
żółtka 4 sztuk
margaryna 0,5 kostek
smalec 50 gramów
śmietana 3 łyżek stołowych
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 2 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mak 1 puszka
jabłka 0,5 kilogramów
olejek cytrynowy według uznania
kasza manna 6 łyżek stołowych
białka 4 sztuk
mąka 2 łyżek stołowych
mąka ziemiaczana 1 łyżek stołowych
cukier 0,25 szklanek
rodzynki 50 gramów
Wykonanie:
Ciasto:do przesianej mąki dodać żółtka, margarynę, smalec, śmietanę, cukier waniliowy, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia, szczyptę soli i kilka kropel olejku cytrynowego. Posiekać nożem i szybko wyrobić kruche ciasto. Z ciasta zrobić 5 małych kuleczek i włożyć je, na talerzyku, do zamrażalnika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z wyjętym z puszki makiem, dodać kaszę manną oraz wymoczone rodzynki i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
Beza: białka ubić z cukrem(0,25 szklanki) i szczyptą soli, dodać 2 łyżki mąki oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie połączyć.
Bezę rozłożyć równomiernie na mak, a na nią zetrzeć, na grubych oczkach, ciasto z zamrażarki. Piec w 180 stopniach przez ok.50 minut. Zimne ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Uwagi:
Jeśli masa makowo-jabłkowa jest za mało słodka, to można ją dosłodzić.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7558/Jablkowy-makowiec-