ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekżółtka 3 sztukmargaryna 0,5 kosteksmalec 2 łyżek stołowychśmietana 2 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptacukier 0,5 szklanekjabłka 1,5 kilogramówrodzynki 100 gramówCynamon 2 łyżek deserowychcukier według uznaniakisiel morelowy 1 szklanekbiałka 3 sztukcukier 1 szklanekwiórki kokosowe 300 gramówproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychWykonanie:Ciasto: do przesianej mąki dodać, cukier, cukier waniliowy, żółtka, margarynę, smalec, śmietanę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, wszystko posiekać nożem i wyrobić kruche ciasto. Rozwałkować i wylepić nim dno i boki dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia.Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wymoczone, osączone rodzynki, cynamon, kisiel w proszku, mieszając, doprawić cukrem do smaku. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodawać porcjami cukier i ubijać, aż do jego rozpuszczenia. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Bezę kokosową równomiernie rozłożyć na jabłkach i wyrównać. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.Uwagi:Na to ciasto najlepsze są jabłka kwaśne.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: