Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 400 gramów
margaryna 0,75 kostek
cukier puder 100 gramów
żółtka 3 sztuk
śmietana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
bułka tarta 1 łyżek stołowych
jabłka 1,5 kilogramów
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
białka 3 sztuk
cukier puder według uznaniaWykonanie:Obrane
jabłka pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, a
potem pokroić jeszcze w plasterki. Podgrzewać na suchej teflonowej patelni, mieszając, aż lekko zmiękną i część
wody odparuje. Wtedy dodać
cukier i
cukier waniliowy, nadal podgrzewać,
póki jabłka zupełnie nie zmiękną i
póki cała
woda nie odparuje. Masę
jabłkową wymieszać z
cynamonem i ostudzić.Ciasto: przesianą
mąkę posiekać nożem z
margaryną, dodać
cukier puder, szczyptę
soli,
żółtka,
śmietanę oraz
proszek do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto. 1/3 porcji owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika, pozostałe 2/3 tez owinąć w folię, ale włożyć do lodówki na 60 minut. Ciasto z lodówki rozwałkować i wylepić nim dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, posypać łyżką
bułki tartej, posmarować masą jabłeczną, a po wyrównaniu powierzchni - ubita z
białek sztywną pianą. Ciasto z zamrażalki zetrzeć na grubych oczkach wprost na pianę. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach, na złoty kolor, wystudzić. Jeszcze ciepłą szarlotkę posypać
cukrem pudrem.Uwagi:Jeśli
jabłka trudno miękną, należy zmniejszyć gaz do minimum i przykryć garnek pokrywką, aby puściły sok, po czym odkryć i podgrzewając odparować. Nie należy podlewać
jabłek wodą, bo szybko się rozgotują i trudno będzie tę
wodę odparować.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: marszabaData: 2009-10-11Wyśmienita,rozpływająca się w ustach szarlotka.Pozdrawiam.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: