Wykonanie
Krojona dlatego, że jabłuszka krojone są w plasterki. Jedna z moich lepszych szarlotek :D
Składniki: (duża brytfanka prostokątna)Ciasto:3 szklanki
mąki krupczatki
margaryna5
żółtekcukier waniliowyłyżeczka
proszku do pieczeniaodrobina
mleka (dosłownie dałam łyżkę)3-4 łyżki
cukruPianka:5
białek2 łyżki
cukru pudruNadzienie:5-6 większych
jabłekcynamon2 łyżki
cukruWykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiać do miski z proszkiem i
cukrem waniliowym, dodać
cukier pomieszać.Następnie dać pokrojoną
margarynę razem posiekać. Dodać
żółtka i tą łyżkę
mleka, dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie. Jedną trochę większa.Tą większą rozłożyć na brytfankę wysmarowanej leciutko
masłem. Drugą podzielić na mniejsze kawałki i do zamrażalki (szybciej stwardnieją).Nadzienie:
Jabłka pokroić w plasterki i oprószyć je
cukrem i
cynamonem, wedle uznania. delikatnie pomieszać, aby nie połamać.Nasz spód lekko oprószyć
bułką tartą (nasz spód nie zmięknie pod
sokiem z
jabłek). Wyłożyć
jabłka.Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Białka ubić, dodać
cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na
jabłka. Na górę zetrzeć nasze ciasto z zamrażalki.Piec jakieś 50 minut.Jak ktoś chce to można oprószyć
cukrem pudremSmacznego :)