Wykonanie
To ciasto to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Mama ma kilka sztandarowych ciast, a ta szarlotka sprawdza się w każdej sytuacji. Na przestrzeni lat zaproponowałam modyfikację i dodałyśmy
śliwki - z nimi, czy bez smakuje rewelacyjnie.SZARLOTKA MAMYSkładniki na blachę 25 X 350,5 kg
mąki250g
margaryny3
żółtka2 łyżki
śmietany2 łyżeczki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 kg kwaskowych
jabłek1
cukier waniliowy3
białkamargaryna do wysmarowania blachy
bułka tartaZ
mąki,
margaryny,
żółtek,
śmietany,
cukru pudru,
proszku do pieczenia zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Jeśli mają dużo soku, cześć odciskamy. Teraz doprawiamy je
cukrem waniliowym. Następnie ubijamy pianę z
białek na sztywno. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm - wykładamy nim blachę wysmarowaną tłuszczem i posypana
bułką tartą. Na ciasto wykładamy starte
jabłka, a na nie ubitą pianę z
białek. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta.Pieczemy przez ok 30 minut w temperaturze 220°C.W wersji ze
śliwkami układamy połówki
śliwek skórką do dołu
między jabłkami a pianą z
białek.SMACZNEGO :-)