ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

nazwa

Wykonanie

To ciasto miałam przyjemność robić z moją Mamą podczas podczas ostatniego urlopu w Polsce.
Lista zakupów na blachę 24 x 30 cm
ciasto:
3 szklanki mąki *
4 łyżki cukru
1 kostka masła- 250 g (w temperaturze pokojowej)
5 żółtek
2 łyżki śmietany 12-18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki bułki tartej
farsz:
1.5 kg jabłek
1 płaska łyżka cynamonu
5 białek
3/4 szklanki cukru *
szczypta soli
cukier puder do posypania
* 1 szklanka= 250 ml
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane na mniejsze kawałki miękkie masło. Wsypać cukier. Ciasto wyrobić ręką, aż powstanie gruba kruszonka. Dodać 5 żółtek i zagnieść. Dodać śmietanę i ponownie zagnieść ręką.
Ciasto podzielić na 3 części.
1/3 zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
2/3 zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Na drugi dzień:
Wyjąć z lodówki 2/3 ciasta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować i wylepić nim dno formy . Posypać bułką tartą.
Jabłka obrać ze skórki i zszatkować na tarce w plastry (takiej, jak do mizerii).
Plasterki jabłek ułożyć równomiernie na całym cieście. Posypać cynamonem.
5 białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać 3/4 szklanki cukru i ubijać, aż się cukier rozpuści.
Piane ułożyć na jabłkach.
1/3 ciasta wyjąć z zamrażalnika. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać ciasto na blasze.
Piec ok. 50 min. w 170 st. (dół) a 10 min. przed końcem włączyć grzałkę górną.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2013/10/Szarlotka-z-kruszonka.html