ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik na kruchym cieście

Jabłecznik na kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zaprezentuje wam moje ulubione ciasto czyli tradycyjny, klasyczny jabłecznik na kruchym cieście. To jedno z najprostszych i najczęściej spotykanych ciast. Mimo prostoty smakuje tak wspaniale, że zawsze znika w kilka chwil.
Składniki:
masa:
2 kg jabłek
cynamon
pianka:
białka z 4 jaj
0,5 szklanki cukru pudru
ciasto:
0,5kg mąki
pół szklanki cukru
250g miękkiego masła
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 łyżki kwaśnej śmietany
aromat cytrynowy
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy
Do suchych składników dodajemy: żółtka, miękkie masło, śmietanę i aromat
Zagniatamy ciasto
Gotowe ciasto dzielimy w proporcji 1/3 do 2/3
Mniejszą część ciasta wkładamy na godzinę do zamrażalnika, większą część do lodówki
Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka
Jabłka myjemy, obieramy kroimy na części
Przekładamy je do garnka podlewamy połową szklanki wody i dusimy, aż jabłka całkowicie zmiękną i zaczną się rozpadać
Masę jabłkową zostawiamy do całkowitego ostygnięcia
Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy
Dużą formę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą
Formę wykładamy ciastem , lepimy wysokie boki
Na ciasto wykładamy ostudzone jabłka. Jabłka posypujemy obficie cynamonem
Białka jaj ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i delikatnie mieszamy
Piankę wykładamy na jabłka
Z zamrażalnika wyjmujemy pozostałą cześć ciasta. Ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach pokrywając dokładnie masę białek.
Jabłecznik pieczemy około 30 -40 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/jablecznik-na-kruchym-ciescie