Przepis sprawdzony po wielokroćSkładnikiciasto:2,5 szklanki mąki1 kostka margaryny3 żółtka3 łyżki kwaśnej śmietany1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowypiana z białek:3 białka3 szklani cukru kryształuszczypta soli1 łyżeczka maki ziemniaczanej2 kg jabłekSposób przygotowaniaZ podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki, aby się schłodziło. Białka ubić z cukrem kryształem i szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę (40x25 cm). Na ciasto wysypać jabłka.Na jabłka wyłożyć pianę z białek.Na pianę z białek zetrzeć pozostałą 1/3 ciasta.Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Wierzch można posypać cukrem pudrem.Darmowy Hosting CBA.PL