Wykonanie
Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie ten deser . Połączenie
mango z
jabłkami okazało się tak
trafne, że postanowiłam je dopracować i stworzyć coś poważniejszego. Ciasto wyszło mi odrobinę za grube, ale to tylko dlatego, że chciałam zużyć całe, mogłam część zetrzeć na wierzch ale zbyt późno przyszło mi to głowy.
Smakowo wyszło bardzo dobrze.
Mango doskonale się tu spisało, warunkiem jest jednak, że musi być bardzo dojrzałe i soczyste.
Składniki:300 g
mąki200 g
margaryny100 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej
śmietany4
żółtkaZimną
margarynę posiekać z
mąką, proszkiem i
cukrem, dodać
żółtka,
śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na formę o wymiarach 24/36 cm i wstawić do lodówki.Skłądniki na nadzienie:4
jabłka np.szara reneta1 dojrzałe
mango4 łyżki
cukru2 łyżeczki
cynamonu4
białka +1/2 szklanki
cukru + 2 łyżeczki soku z cytryny+1 łyżka
mąki ziemniaczanejJabłka obrać i pokroić na małe kawałki.
Mango obrać i pokroić w kostkę.
Owoce wymieszać, posypać
cynamonem. Wyłożyć je na ciasto.
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać
cukier. Do sztywnej piany dodac
sok z cytryny i
mąkę ziemniaczaną i dokąłdnie wymieszać. Wyłożyć pianę na
owoce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min.Smacznego:)