Wykonanie
Długo szukałam przepisu na idealną szarlotkę, wypróbowałam wiele, aż w końcu moje
serce skradła szarlotka królewska. Myślę, że użyta w niej
mąka krupczatka jest gwarantem nie przemakania ciasta z masy
jabłkowej a wierzchnia kruszonka jest chrupiąca nawet po kilku dniach.
Podane składniki są na bardzo dużą blachę ok. 30x40 cmciasto4 szklanki
mąki krupczatki1 szklanka
cukru1 kostka
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki gęstej
śmietany5
żółtekMasa bezowa4
białka1 szklanka
cukru2 budynie
śmietankoweMasa
jabłkowa3 kg
jabłekcynamoncukier do smaku1/2 szklanki
bułki tartejJabłka obrać i pokroić w małe kawałki, wraz
cukrem i
cynamonem udusić do miękkości.Składniki ciasta wymieszać z sobą i wyrobić na jednolite ciasto. 1/3 odłożyć do zamrażalnika, a resztą ciasta wykleić blaszkę i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.W tym czasie ubić
białka na sztywno, dodać
cukier nadal ubijając, na końcu dodać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać
łopatką.Po 20 minutach wyjąć ciasto, posypać je
bułką tartą, wyłożyć
jabłka, na to równomiernie masę
bezową, na samym końcu zetrzeć zamrożoną kulkę ciasta.Przez 10 minut piec ciasto z górna i dolną grzałką,
potem przez kolejne 25 minut piec tylko z górna grzałką. Pod koniec pieczenia kontrolować stopień zarumienienia kruszonki, w razie potrzeby przykryć pergaminem.