ßßß Cookit - przepis na Szarlotka królewska z bezą

Szarlotka królewska z bezą

nazwa

Wykonanie

Długo szukałam przepisu na idealną szarlotkę, wypróbowałam wiele, aż w końcu moje serce skradła szarlotka królewska. Myślę, że użyta w niej mąka krupczatka jest gwarantem nie przemakania ciasta z masy jabłkowej a wierzchnia kruszonka jest chrupiąca nawet po kilku dniach.
Podane składniki są na bardzo dużą blachę ok. 30x40 cm
ciasto
4 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gęstej śmietany
5 żółtek
Masa bezowa
4 białka
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
Masa jabłkowa
3 kg jabłek
cynamon
cukier do smaku
1/2 szklanki bułki tartej
Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, wraz cukrem i cynamonem udusić do miękkości.
Składniki ciasta wymieszać z sobą i wyrobić na jednolite ciasto. 1/3 odłożyć do zamrażalnika, a resztą ciasta wykleić blaszkę i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
W tym czasie ubić białka na sztywno, dodać cukier nadal ubijając, na końcu dodać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać łopatką.
Po 20 minutach wyjąć ciasto, posypać je bułką tartą, wyłożyć jabłka, na to równomiernie masę bezową, na samym końcu zetrzeć zamrożoną kulkę ciasta.
Przez 10 minut piec ciasto z górna i dolną grzałką, potem przez kolejne 25 minut piec tylko z górna grzałką. Pod koniec pieczenia kontrolować stopień zarumienienia kruszonki, w razie potrzeby przykryć pergaminem.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2015/02/szarlotka-krolewska-z-beza.html