Wykonanie
Znam to ciasto pod taką, właśnie nazwą, ale ma ono też i inne,np: szarlotka z
budyniem,
jabłkowo-budyniowe, czy też budyniowiec. W każdym bądź razie jest to kruche ciasto z kawałkami
jabłek przykryte
budyniem i jest mega pyszne :)
Kruche ciasto:3 szklanki
mąki3
żółtka2 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru1 kostka
margaryny1-2 łyżki kwaśnej
śmietany4
jabłkabułka tarta lub zblenderowane
płatki kukurydzianeBudyń:1 litr
mleka3 opakowania budyniu
śmietankowego4 łyżki
cukruWykonanie:
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia i siekam z
margaryną.
Żółtka ucieram z
cukrem i łyżką
śmietany. Dodaję do ciasta
maślanego i zagniatam, w razie konieczności dodaję jeszcze jedną łyżkę
śmietany, dzielę na dwie części ( jedna nieco większa od drugiej). Większą część ciasta rozwałkowuję i przekładam na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Spód posypuję
bułką tartą lub
płatkami kukurydzianymi ( wolę
płatki ).
Jabłka obieram ze skórki, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Ósemki
jabłek układam na cieście, robiąc odstępy pomiędzy poszczególnymi cząstkami. Na
mleku gotuję
budyń z dodatkiem
cukru i gorącym zalewam cząstki
jabłek. Z pozostałego ciasta wycinam paski i układam na wierzchu tworząc kratkę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220'C na ok. 20-25 min. Upieczone wyjmuję i posypuję
cukrem waniliowym z dodatkiem
cynamonu.