Wykonanie
Pleśniak, czyli kruche ciasto z „rosą”, można zrobić z dowolnymi
owocami. Oczywiście trzeba uważać, by dodane
owoce nie miały zbyt wiele soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z
jabłkami się jak najbardziej sprawdza :)
Ciasto:200g
margaryny lub
masła½ szklanki
cukru5
żółtek500g
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa bezowa:5
białek1 szklanka
cukru1
budyń waniliowy lub
śmietankowyDodatkowo:1 kg potartych
jabłek1 łyżeczka
cynamonuMiękki tłuszcz ucieramy z
cukrem i
żółtkami. Następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.1/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 2/3 wylepiamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34cm), wysmarowanej tłuszczem, po czym rozprowadzamy na nim równomiernie potarte
jabłka, wymieszane z
cynamonem.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej
cukier i miksujemy jeszcze chwilę, by się lekko rozpuścił. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i mieszamy, by się dobrze połączył z pianą z
białek. Masę rozprowadzamy równomiernie na jabłkach i trzemy tarką (lub kruszymy) na nią pozostałe ciasto.Pleśniaka pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C.R E K L A M A