ßßß Cookit - przepis na Pleśniak z jabłkami

Pleśniak z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Pleśniak, czyli kruche ciasto z „rosą”, można zrobić z dowolnymi owocami. Oczywiście trzeba uważać, by dodane owoce nie miały zbyt wiele soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z jabłkami się jak najbardziej sprawdza :)
Ciasto:
200g margaryny lub masła
½ szklanki cukru
5 żółtek
500g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa bezowa:
5 białek
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
Dodatkowo:
1 kg potartych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.
1/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 2/3 wylepiamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34cm), wysmarowanej tłuszczem, po czym rozprowadzamy na nim równomiernie potarte jabłka, wymieszane z cynamonem.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej cukier i miksujemy jeszcze chwilę, by się lekko rozpuścił. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i mieszamy, by się dobrze połączył z pianą z białek. Masę rozprowadzamy równomiernie na jabłkach i trzemy tarką (lub kruszymy) na nią pozostałe ciasto.
Pleśniaka pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2013/03/plesniak-z-jabkami.html