Wykonanie
No i doczekałam się szarlotki. Trochę to trwało bo było wczoraj dużo zajęć ale się udało. Szarlotka wyszła pyszna.
Farsz:1,5 kg
jabłekszklanka
cukruubite
białka z 4
jajekmąkacynamonCiasto:3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia4
żółtkakostka
margarynySkładniki na ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść. Kruche ciasto nie lubi być długo "męczone". Dzielimy na pół i zawijamy w folię spożywczą. Oba kawałki wkładamy do zamrażarki na około godzinę. W tym czasie obieramy
jabłka, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce. Zasypujemy je
cukrem i odstawiamy na pół godziny aby puściły sok. Gdy tak się stanie wyciskamy
jabłka aby były całkiem suche, podsypujemy
mąką i
cynamonem.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Delikatnie mieszamy z
jabłkami. Blaszkę smarujemy tłuszczem. Zamarznięte ciasto ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Wiórkami z ciasta wykładamy dno blaszki. Na tym układamy
jabłkowy farsz z
białkiem i zasypujemy wiórkami z drugiej części ciasta. Piekarnik nagrzewamy na około 190 st. Wkładamy ciasto i pieczemy około godzinę. Po wyjęciu całość posypujemy
cukrem pudrem.