ßßß Cookit - przepis na szarlotka na kruchym cieście

szarlotka na kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

No i doczekałam się szarlotki. Trochę to trwało bo było wczoraj dużo zajęć ale się udało. Szarlotka wyszła pyszna.
Farsz:
1,5 kg jabłek
szklanka cukru
ubite białka z 4 jajek
mąka
cynamon
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
kostka margaryny
Składniki na ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść. Kruche ciasto nie lubi być długo "męczone". Dzielimy na pół i zawijamy w folię spożywczą. Oba kawałki wkładamy do zamrażarki na około godzinę. W tym czasie obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na pół godziny aby puściły sok. Gdy tak się stanie wyciskamy jabłka aby były całkiem suche, podsypujemy mąką i cynamonem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z jabłkami. Blaszkę smarujemy tłuszczem. Zamarznięte ciasto ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Wiórkami z ciasta wykładamy dno blaszki. Na tym układamy jabłkowy farsz z białkiem i zasypujemy wiórkami z drugiej części ciasta. Piekarnik nagrzewamy na około 190 st. Wkładamy ciasto i pieczemy około godzinę. Po wyjęciu całość posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2012/11/szarlotka-na-kruchym-ciescie.html