ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z pianką i kruszonką

Jabłecznik z pianką i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ciągle kombinuje jednak, co by tu fajnego zabrać do pracy przy małym wkładzie pracy. Póki co to na pewno nie są to wykwintne benta, które są bardzo popularne. Bo jakoś nie chce mi się gotować kilku dań...żeby ułożyć trzydaniowe, urozmaicone pudełko...a tu jeden naleśniczek z owocami na śniadanie, a tu ciasteczka owsiane domowe na lunch....a tu rybka z sałatką na obiad...
Ale zabieram ze sobą do pracy jedzenie domowe, zdrowe - i takie jakie lubię.
Zazwyczaj są to jogurty naturalne + masa musli i owoców które sobie sama dokładam.
Kanapki z domowego chleba. Zdarzy się oczywiście jakaś sałatka zabrana z domu czy kawałek mięsa. Gdy mam kryzysowe momenty z przyjemnością przyjmuję "poczęstunki" w postaci słodkości od moich współpracowników :) a no i zawsze popijam czymś ciepłym. Czasami kusi mnie również aby zabrać do pracy jakieś paluszki czy inne przekąski tego typu...ale po co ? Jak nie wezmę to nie zjem i z głowy.
A jabłecznik chodził za mną już z tydzień....więc przyszedł weekend i sobie upiekłam! o!
Składniki:
Masa jabłkowa:
cynamon
pół szklanki wody
ok 4 łyżki cukru
ok 2kg jabłek
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 łyżka wody
5 żółtek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
5 białek
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Jabłka: myję, obieram, kroję w kostkę i wrzucam na patelnie. Zaczynam podsmażać. Dodaję wodę oraz cynamon - mieszam. Podsmażam aż zrobi się masa jabłkowa i zgęstnieje- ok 10-15 minut. Studzę. Ciasto: Na stolnicę wysypuję mąkę, dodaję posiekana margarynę, wbijam żółtka, dodaję proszek, cukier puder i łyżkę wody. Całość zagniatam ręką. Uzyskane ciasto dzielę na dwie części, zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na około 20 minut. W tym czasie ubijam piankę. Białka ubijam mikserem, dodając powoli mąkę ziemniaczaną oraz cukier puder. Jedną część ciasta rozkładam równo na dno kwadratowej blaszki do pieczenia. Na to wylewam jabłka. Na jabłka rozkładam piankę. Drugą część ciasta ścieram na tarce na grubych oczkach na wierzch ciasta. Piekę w 180C przez około 45 minut. Studzę i wierzch obsypuję delikatnie cukrem pudrem.
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2013/10/jabecznik-z-pianka-i-kruszonka.html