Wykonanie
Uwielbiam szarlotki ! Przepis na tą znalazłam TU . Szarlotka Tutti Frutti wyszła mi jednak nieco inna, gdyż przyznam, że zapomniałam dodać
śmietany do ciasta. Mimo to, jest doskonała. Pyszna na ciepło i na zimno. Dlatego też podaje przepis bez
śmietany. Szarlotka zniknęła w mgnieniu oka.
Składniki:3 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru pudru3/4 kostki
margaryny3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
białka0,5 szklanki
cukru pudruMasa
jabłkowa:1 kg
jabłek0,5 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
mąki ziemniaczanejsok z połówki
cytrynyMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać
cukier puder i wymieszać. Dodać pokrojoną w paseczki
margarynę i
żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną większą, drugą mniejszą. Rozwałkować większą część i wyłożyć nią przygotowaną wcześniej tortownicę. Wylepić brzegi formy.
Jabłka obrać i drobno pokroić na kawałeczki. Wrzucić do rondelka, lać
sok z cytryny, wsypać
cukier puder i podlać odrobiną
wody. Dusić do miękkości, uważać przy tym, by nie przypalić
jabłek. Wsypać
cynamon i
mąkę ziemniaczaną, szybko wymieszać.
Białka ubić na sztywno z
cukrem pudrem.Na ciasto w tortownicy wyłożyć masę
jabłkową, na nią pianę z
białek. Przykryć szczelnie, drugim, rozwałkowanym
ciastem. Piec w 170 st. C. ok. 40 minut.