Wykonanie
Nic nie pachnie tak dzieciństwem jak ulubiony jabłecznik babci. Po latach udało mi się odtworzyć ten smak i aż łezka się w oku zakręciła . Nie ma nic lepszego niż jabłecznik z
polskich ,dorodnych papierówek, a biorąc pod uwagę fakt że mam takie drzewko w ogrodzie grzechem by było nie poparcie akcji Zjedz
Jabłko :)***Jabłecznik***4 szklanki
mąki3,5 łyżki
śmietany 12 %1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia3
żółtka + 1 całe
jajko0,5 opakowania
cukru waniliowego1
margaryna5 dużych
jabłek ( 2 kroimy w plasterki a pozostałe ścieramy na tarce )1. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto .2. Ciasto dzielimy na dwie części . Pierwszą wałkujemy i układamy w dużej formie3. Kładziemy
jabłka i przykrywamy następną warstwą ciasta .4.Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 min.