ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik mojej babuni

Jabłecznik mojej babuni

nazwa

Wykonanie

Nic nie pachnie tak dzieciństwem jak ulubiony jabłecznik babci. Po latach udało mi się odtworzyć ten smak i aż łezka się w oku zakręciła . Nie ma nic lepszego niż jabłecznik z polskich ,dorodnych papierówek, a biorąc pod uwagę fakt że mam takie drzewko w ogrodzie grzechem by było nie poparcie akcji Zjedz Jabłko :)
***Jabłecznik***
4 szklanki mąki
3,5 łyżki śmietany 12 %
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka + 1 całe jajko
0,5 opakowania cukru waniliowego
1 margaryna
5 dużych jabłek ( 2 kroimy w plasterki a pozostałe ścieramy na tarce )
1. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto .
2. Ciasto dzielimy na dwie części . Pierwszą wałkujemy i układamy w dużej formie
3. Kładziemy jabłka i przykrywamy następną warstwą ciasta .
4.Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 min.
Źródło:http://ciemnastronapatelni.blogspot.com/2014/08/jabecznik-mojej-babuni.html