ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 3 szklanekmargaryna 0,5 kostekcukier 4 łyżek stołowychsól 1 szczyptażółtka 4 sztuksmalec 2 łyżek stołowychśmietana 2 łyżek stołowychwisnie kandyzowane według uznaniapaseczki skórki pomarańczy według uznaniajabłka 1,5 kilogramówroszynki 50 gramówcukier 100 gramówCynamon 1 łyżek deserowychgoździki mielone 1 szczyptabiałka 4 sztukcukier 200 gramówsól 1 szczyptaproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychWykonanie:Ciasto: z przesianej mąki, margaryny, 4 łyżek cukru, cukru waniliowego, śmietany, proszku do pieczenia, żółtek, szczypty soli oraz smalcu zagnieść kruche ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki, a resztę ciasta wstawić do zamrażalnika.Obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać z 100g cukru, wymoczonymi, osączonymi rodzynkami, cynamonem oraz goździkami.Schłodzone 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim dno oraz boki dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, a na nim rozłożyć nadzienie jabłkowe. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Ubijając, stopniowo dosypywać 200g cukru. Ubijać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, aż piana stanie się lśniącą. Bezę rozłożyć równomiernie na szarlotce, a ciasto z zamrażalnika zetrzeć bezpośrednio na pianę. Piec jeszcze 20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekorować wiśniami oraz skórką pomarańczową.Uwagi:Jabłka można zastąpić gotowym nadzieniem jabłkowym ze słoika.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: