ßßß
Składniki:3/4 kostki margaryny1/3 kostki masłaok 2 - 3 cm kawałek smalcu (odkrojony z kostki)2 łyżki śmietany3 łyżki cukru (może być waniliowy)3 szklanki mąki3 żółtka6 białekszczypta soli3 łyżki cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanejjabłka + cukier
Wykonanie:Tłuszcze i mąkę siekamy. Dodajemy żółtka, cukier i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części (3/4 i 1/4). Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.Szykujemy jabłka. Obieramy, kroimy na kawałki i dusimy. Dosładzamy do smaku.Większą część ciasta rozwałkowujemy na wymiary standardowej blaszki. Na ciasto kładziemy podduszone jabłka. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy powoli cukier. Do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Wykładamy na jabłka. Na wierzch ścieramy mniejszy kawałek ciasta. Pieczemy ok 40 - 50 minut w 180 stopniach.