ßßß Cookit - przepis na Kruszonka z jabłkami

Kruszonka z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanka cukru pudru
1 1/2 kostki zimnego masła
6 sporych żółtek
łyżka smalcu
Nadzienie : jabłka ze słoika,
Składniki na piankę:
6 białek
szczypta soli
1szklank cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Łączę ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, i żółtka. Wyrabiam ciasto. Gdy będzie gładkie i jednolite, dzielę na dwie nierówne części - jedną mniejszą, drugą większą. Obie części można schłodzić w lodówce przez godzinę - ja tego nie robię.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC, dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i zetrzeć do niej większą część ciasta.Ja wykładam rękoma ciasto - nie ucieram na tarce. Lekko ugniatam ciasto palcami by miało zwartą, jednolitą formę...
Na ciasto wykładam jabłuszka ( mam gotowe ze słoika - własne przetwory). posypuję cynamonem Ubijam szybciutko białka, miksuję je ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna dodaję po troszeczku , stopniowo cukier, na koniec mąka ziemniaczana.
Białka wykładam na jabłuszka, a na masę białkową ucieram pozostałą, mniejszą część ciasta.
Piec około godziny do zarumienienia wierzchu cista,
Smacznego
,,,polecam również jabłecznik z rosą... pychota
Smacznego. Qulinarna Ania
Źródło:http://qulinarna.blogspot.com/2013/08/kruszonka-z-jabkami-jabecznik.html