ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik - kruszonka z rosą

Jabłecznik - kruszonka z rosą

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna kruszonka z mała modyfikacją. Mój jabłecznik zamiast kruszonki na wierzchu ma pianę z ubitych białek, na których wytwarza się słodka rosa.
Polecam. Smaczna i cieszy oko.
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanka cukru pudru
1 1/2 kostki zimnego masła
6 sporych żółtek
łyżka smalcu
Nadzienie : jabłka ze słoika,
Składniki na piankę:
6 białek
szczypta soli
1szklank cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Łączę ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, i żółtka. Wyrabiam ciasto. Gdy będzie gładkie i jednolite, dzielę na dwie nierówne części - jedną mniejszą, drugą większą. Obie części można schłodzić w lodówce przez godzinę - ja tego nie robię.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC, dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i zetrzeć do niej większą część ciasta. Ja wykładam rękoma ciasto - nie ucieram na tarce. Lekko ugniatam ciasto palcami by miało zwartą, jednolitą formę...
Na ciasto wykładam jabłuszka ( mam gotowe ze słoika - własne przetwory). Posypuję cynamonem. Na jabłuszka wykładam pozostałą, mniejszą część ciasta. Wstawiam do piekarnika i piekę około 40 min. Po tym czasie ubijam pianę z białek i ze szklanką cukru - cukier dodaję stopniowo. Wykładam pianę na gorące ciasto i wstawiam jeszcze na 10-15 min do pieczenia. Po wybraniu z piekarnika po pewnym czasie wytwarzają się kropelki rosy :)
Smacznego. Qulinarna Ania
Źródło:http://qulinarna.blogspot.com/2013/08/jabecznik-kruszonka-z-rosa.html