ßßß


Opis : Makowiec z jabłkami zwany jest również japońskim, ale na pewno nie ma nic wspólnego z Japonią. Nie wiem skąd wzięła się ta nazwa. Przeszukałam internet w nadziei na znalezienie odpowiedzi, niestety nie znalazłam żadnych wiadomości. Zwał jak zwał, ale makowiec jest pyszny. Wizualnie wygląda jak makowiec z orzechami, przez te białe plamy w masie. Są to jabłka i kasza manna. Ten makowiec jest po prostu stworzony dla mojego podniebienia. Bez żadnego spodu, sama masa makowa. Jest lekki, puszysty, a w tym wszystkim również mokry. Ciężko uwierzyć, że te przymiotniki opisują makowiec.Moja 6-letnia Córka nie przepada za tradycyjnym makowcem, którego masa jest zazwyczaj ciężka, a tego zajadała z wielkim smakiem.Szczerze polecam.Pochodzenie : przepis dostałam od koleżankiIlość : forma o wym. 25/36 cmSkładniki :600 g suchego maku9 jaj2 szkl. cukru kryształu2 op. cukru waniliowego1 , 5 kostki masła/margaryny o temp. pokojowej (300-375 g)12 pełnych łyżek kaszy manny1 łyżka mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki olejku migdałowego6 średnich jabłekrodzynki (u mnie 100 g)Przygotowanie Maku :Wsypać mak do garnka.Zalać zimną wodą tak, aby woda znajdowała się nad powierzchnią maku.Ugotować mak na średnim płomieniu do miękkości, czyli ok. 30 minut. W czasie gotowania mieszać mak i dolewać wodę, która wyparowała, aby mak był nią stale zakryty.Ugotowany mak umieścić na gazie/pielusze tetrowej/ ściereczce bawełnianej i odcisnąć z wody lub umieścić w gęstym sicie i dociskając łyżką, odcedzić wodę.Zmielić mak dwukrotnie w maszynce do mielenia.Przygotowanie Masy Makowej :Oddzielić białka od żółtek.Utrzeć/Zmiksować żółtka wraz z cukrem kryształem i cukrem waniliowym do momentu, kiedy masa nabierze jasnej barwy i puszystości.Dodawać stopniowo miękkie masło, stale ucierając/miksując, aż masa będzie jednolita i puszysta.Wymieszać ze sobą mąkę, kaszę manną i proszek do pieczenia.Dodać do utartej masy.Wymieszać dokładnie łyżką lub mikserem.Dodać olejek migdałowy.Wymieszać łyżką lub miksować dla połączenia się składników.Zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach.Dodać do utartej masy.Dodać rodzynki.Wymieszać wszystko łyżką.Dodawać stopniowo zmielony mak, za każdym razem mieszając.Ubić/zmiksować białka na sztywno.Dodać do masy makowej.Delikatnie wymieszać, aby masa była puszysta, a białka nie zamieniły się podczas mieszania w ciecz.Włączyć piekarnik na 180* C.Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.Wylać do niej masę.Wyrównać.Włożyć do piekarnika.Piec ok. 60 min.Ostudzić.Najlepiej schłodzić.Podawać solo lub posypane cukrem pudrem.