ßßß Cookit - przepis na Makowiec Z Jabłkami/Makowiec Japoński

Makowiec Z Jabłkami/Makowiec Japoński

nazwa

Wykonanie

Opis : Makowiec z jabłkami zwany jest również japońskim, ale na pewno nie ma nic wspólnego z Japonią. Nie wiem skąd wzięła się ta nazwa. Przeszukałam internet w nadziei na znalezienie odpowiedzi, niestety nie znalazłam żadnych wiadomości. Zwał jak zwał, ale makowiec jest pyszny. Wizualnie wygląda jak makowiec z orzechami, przez te białe plamy w masie. Są to jabłka i kasza manna. Ten makowiec jest po prostu stworzony dla mojego podniebienia. Bez żadnego spodu, sama masa makowa. Jest lekki, puszysty, a w tym wszystkim również mokry. Ciężko uwierzyć, że te przymiotniki opisują makowiec.
Moja 6-letnia Córka nie przepada za tradycyjnym makowcem, którego masa jest zazwyczaj ciężka, a tego zajadała z wielkim smakiem.
Szczerze polecam.
Pochodzenie : przepis dostałam od koleżanki
Ilość : forma o wym. 25/36 cm
Składniki :
600 g suchego maku
9 jaj
2 szkl. cukru kryształu
2 op. cukru waniliowego
1 , 5 kostki masła/margaryny o temp. pokojowej (300-375 g)
12 pełnych łyżek kaszy manny
1 łyżka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki olejku migdałowego
6 średnich jabłek
rodzynki (u mnie 100 g)
Przygotowanie Maku :
Wsypać mak do garnka.
Zalać zimną wodą tak, aby woda znajdowała się nad powierzchnią maku.
Ugotować mak na średnim płomieniu do miękkości, czyli ok. 30 minut. W czasie gotowania mieszać mak i dolewać wodę, która wyparowała, aby mak był nią stale zakryty.
Ugotowany mak umieścić na gazie/pielusze tetrowej/ ściereczce bawełnianej i odcisnąć z wody lub umieścić w gęstym sicie i dociskając łyżką, odcedzić wodę.
Zmielić mak dwukrotnie w maszynce do mielenia.
Przygotowanie Masy Makowej :
Oddzielić białka od żółtek.
Utrzeć/Zmiksować żółtka wraz z cukrem kryształem i cukrem waniliowym do momentu, kiedy masa nabierze jasnej barwy i puszystości.
Dodawać stopniowo miękkie masło, stale ucierając/miksując, aż masa będzie jednolita i puszysta.
Wymieszać ze sobą mąkę, kaszę manną i proszek do pieczenia.
Dodać do utartej masy.
Wymieszać dokładnie łyżką lub mikserem.
Dodać olejek migdałowy.
Wymieszać łyżką lub miksować dla połączenia się składników.
Zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach.
Dodać do utartej masy.
Dodać rodzynki.
Wymieszać wszystko łyżką.
Dodawać stopniowo zmielony mak, za każdym razem mieszając.
Ubić/zmiksować białka na sztywno.
Dodać do masy makowej.
Delikatnie wymieszać, aby masa była puszysta, a białka nie zamieniły się podczas mieszania w ciecz.
Włączyć piekarnik na 180* C.
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
Wylać do niej masę.
Wyrównać.
Włożyć do piekarnika.
Piec ok. 60 min.
Ostudzić.
Najlepiej schłodzić.
Podawać solo lub posypane cukrem pudrem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/03/makowiec-z-jabkamimakowiec-japonski.html