ßßß Cookit - przepis na Keks Jesienny

Keks Jesienny

nazwa

Wykonanie

Bez dodatku tłuszczu. Lekko, jednak w jesiennym tonie. Trochę melancholijne. Trochę za proste.
Ale po co sobie utrudniać życie? :))
Składniki (na 12 porcji):
1 szklanka z "czubem" mąki pełnoziarnistej (125g)
2/5 szklanki cukru (75g)
1 cukier waniliowy
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jabłko
50g rodzynek
Oddziel białko od żółtek. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłko pokrój w kostkę. Połowę jabłka i rodzynek dodaj do masy. Ubij pianę z białek i wymieszaj ją (łyżką, nie mikserem !) z masą. Przełóż do formy "keksówki" a wierzch posyp pozostałym jabłkiem i rodzynkami. Piecz przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wartość Kaloryczna 102 kcal (1 porcja)
Białko 3,5 g
Węglowodany 19 g
Tłuszcz 2,1g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2011/10/keks-jesienny.html