ßßß Cookit - przepis na Krucho – drożdżowe roladki z makiem

Krucho – drożdżowe roladki z makiem

nazwa

Wykonanie

Home
Na Słodko
Ciasta
23
paź
Krucho – drożdżowe roladki z makiem
Loading...
0 Komentarzy
Składniki
1 kg mąki
2 margaryny
1/2 szkl mleka
100g drożdży
2 jajka
4 żółtka
1/2 szkl cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli
Lukier
kilka łyżek cukru pudru
ciepła przegotowana woda [ ilość w zależności od tego jaki gęsty chcemy mieć lukier ]
kilka kropli aromatu pomarańczowego
Dodatkowo
gotowa masa makowa
jajko do smarowania roladek
Sposób przygotowania
W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Z margaryny, maki, soli zrobić kruszonkę, wbić jajka, żółtka, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, wlać rozczyn, wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, chwile zagnieść, podzielić na równe części, wałkować prostokąty, smarować masą makową, zwijać roladki, wycinać po skosie.
Gotowe roladki układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia, wyrośnięte smarować roztrzepanym jakiem Piec w temp 175 stopni około 25 minut
Wszystkie składniki lukru dokładnie wymieszać. Po upieczeniu roladki smarować lukrem.
Rady
Masę makową warto przygotować samemu , ale dla ułatwienia można użyć gotowej , do takiej gotowej masy dodaję aromat migdałowy ,żółtka , miód i bakalie
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/krucho-drozdzowe-roladki-z-makiem