ßßß Cookit - przepis na Seromakowiec

Seromakowiec

nazwa

Wykonanie

Tak przyznaję się, jestem miłośniczką serników wszelkiej postaci, tych na zimno, na ciepło, z owocami, z bakaliami i tych z makiem również dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na moim zdaniem najlepszy przepis na seromakowiec lub jak ktoś woli sernik z makiem ;)
Spód:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 margaryny
2 żółtka
1 łyżka wódki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
Masa makowa:
200 g. maku
1 szklanka cukru
6 jajek
1 jabłko
0,5 margaryny
6 łyżek kaszy mannej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki rodzynek
1 łyżka skórki pomarańczowej
garść posiekanych orzechów włoskich
szczypta soli
Mak gotujemy z wodą. Następnie mielimy 2-3 razy (ja jeśli mam czas mielę 2 razy, jeśli nie tylko raz i też nikt nie skarży się z tego powodu). Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy do niej żółtka, a następnie cały czas ucierając dodajemy mak, starte jabłko, proszek do pieczenia, kaszę i bakalie. Na koniec całość delikatnie łączymy z pianą z białek.
Masa serowa:
1 kg sera na serniki
1 szklanka cukru
5 jajek
budyń waniliowy
100 g. masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Oddzielamy białka i żółtka. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy do nich budyń, proszek do pieczenia i rozpuszczone ostudzone masło. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek.
Rozwałkowujemy spód, na niego wykładamy masę makową, a na nią masę serową
Całość pieczemy przez 45 minut w 180 st.C następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze 35 minut. Jeśli wierzch zacznie się robić "zbyt" rumiany to można go przykryć papierem do pieczenia. Wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/09/seromakowiec.html