ßßß Cookit - przepis na Sernik krakowski

Sernik krakowski

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
margaryna 325 gramów
żółtko 2 sztuk
cukier 300 gramów
śmietana 4 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól według uznania
ser 1 kilogramów
jajko 6 sztuk
cukier waniliowy 20 gramów
rodzynki 100 gramów
olejek pomarańczowy według uznania
lukier według uznania
Wykonanie:
Ze składników na stolnicy wyrobić kruche ciasto (mąka,margaryna 200g, cukier 100g, żółtka, śmietana, proszek do pieczenia,sól). Rozwałkować (cześć odłożyć) i wyłożyć ciastem dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia.
Składniki masy serowej (ser zmielony, cukier 200g, cukier waniliowy, margaryna 0,5 kostki, olejek pomarańczowy, lukier)dobrze utrzeć i połączyć delikatnie z ubitymi na sztywno białkami i wymoczonymi rodzynkami. Przełożyć na ciasto w blaszce. Resztę ciasta pokroić w paski i ułożyć je na masie. Piec 50 minut w 180 stopniach. Zimny sernik polukrować.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: kb2009
Data: 2009-04-05
REWELACJA.BARDZO SMACZNY.
Autor: arturtek1
Data: 2008-11-19
ok
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3908/Sernik-krakowski